sâmbătă, 1 august 2009

Peloponez

Peloponez


Peloponezul este peninsula din sudul Greciei care constituie aproape intreg teritoriul tarii de la sud de golful Corint.In mare, peninsula este o regiune muntoasa.De-a lungul coastei clima este mediteraniana, iar in centru, cea continentala.
Aceasta mare peninsula a adapostit cateva centre ale civilizatiilor din antichitate care a avut o mare influenta asupra Occidentulyi, cum ar fi Renasterea in Italia.

De la tarmurile pasnice din Golful Corint, pana la plajele lungi de pe coasta de vest, castelele si vilele fermecatoare pana la muzeele importante si zidurile arheologice, impreuna cu plajele mirifice si muntii impozanti, Peloponez reuseste sa farmece orice vizitator.

Un scurt popas la celebrul canal cu care grecii se mandresc Canalul Corint, mi-a confirmat ca au si motiv de mandrie. Judecand dupa perioada in care acesta a fost sapat, poate fi considerat o minune a tehnicii acelor vremuri, iar senzatia ce te cuprinde acolo sus, deasupra apei la 70 de metri, e unica.

Canalul Corint vazut de la “firul ierbii o alta vedere de deasupracetatea din Corint

Imagini de pe faleza Corint

NafplioNafplio, un oraş într-adevăr magic. Străduţe înguste, case vechi şi frumoase, terase multe iar localnicii sunt foarte deschişi şi atenţi.Nafplio este ca un muzeu viu, un oraş încărcat de legende şi istorie. De-a lungul vremurilor a cunoscut şi zile de glorie, si zile de declin. Legenda spune că fondatorul mitic al oraşului a fost Nauplios, fiul lui Poseidon. Nafplio a rămas în istorie ca prima capitală a Greciei moderne.
Nafplio este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Greciei. Este inconjurat de două vârfuri muntoase acoperite fiecare de câte o cetate ce-ţi lasă impresia că supraveghează oraşul; una dintre ele este Palamidi, o impresionantă construcţie la care ai acces fie pe jos, urcând cele 999 de trepte, fie cu maşina, pe partea cealaltă a muntelui.


Nafplio este situat pe Coasta de Argolic, Nord-Est în Peloponnese, o oră şi jumătate de la sud de Atena. The “older” part of the city, is situated on top of a peninsula, which faces the gulf. De "mai vechi" o parte a oraşului, este situat în partea superioară a unui Peninsula, care se confruntă cu golf.


Cetatea Burtzi- mica fortăreaţă in mijlocul apei care in trecut apăra portul şi care acum te ţine minute în şir mut de admiraţie.

O plimbare prin oras.pe bune: Nafplio a fost ridicat de catre venetieni la 1500, care isi asigurau “porti de comert” in toate locurile in care puteau amenaja un port. Pe la 1800, Ioannis Capodistrias, primul presedinte al Greciei (care a renuntat la functia pe care o avea atunci, aceea de ministru al afacerilor externe al Rusiei, pentru a-si servi Grecia natala) a decis sa faca din Nafplio “buricul pamantului”: a deschis prima scoala din Grecia, a construit palatul prezidential, insa a fost asasinat in fata Hagios Spyridon, incident care a omorat in fasa incercarile de a face din oras capitala Greciei. Chiar daca Atena a castigat batalia, Nafplio ramane invingator la frumusete si calitate.

Continuarea in alta zi...................................................................................
gloob

tv online