duminică, 9 august 2009

GRECIAGEOGRAFIA
Grecia este situată la graniţa sudestică a Europei. In nord se invecinează cu Albania, cu Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, cu Bulgaria, iar la est cu Turcia.
Are o suprafaţa de 131957 km², constituită fiind dintr-o peninsulă şi peste 2000 de insule. Deşi este o ţară destul de mică, Grecia se mandreşte cu o varietate uimitoare de peisaje - incepind cu legendarii munţi Olimp, Pind şi Parnas şi continuind cu sute de kilometri de coastă. Intr-adevăr, datorită numărului mare de insule, Grecia are o linie de coastă deosebit de lungă (15021 km), cea mai lungă intre ţările Mediteranei.
Climatul este in general uscat, temperat, cu toate că in zonele muntoase şi de nord se inregistrează ninsori.

Macedonia de Nord şi Epirul de Nord au un climat similar cu al Balcanilor, cu ierni geroase şi veri toride şi umede, pe cand Attica, insulele Ciclade, Dodecanezul, Creta şi Peloponezul au un climat mult mai apropiat de cel mediteranean, cu veri uscate şi caniculare şi ierni blande.Grecia a fost impărţită convenţional in mai multe zone geografice:

 • Attica (zona metropolitană ateniană)
  Aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte in această regiune.
Templul lu Tezeu din cadrul Acropolelor

Atena, capitala Greciei şi principalul ei centru administrativ, este situată in Attica. Ministerele, Curtea Supremă de Justiţie, sediile principale de bănci, companiile de asigurări, o mare parte a industriei, ca şi multe alte afaceri se concentrează in aria capitalei. In plus, Atena atrage o mulţime de turişti din diverse părţi ale lumii, care vin să viziteze Acropola Atenei - simbol al oraşului şi al ţării - Muzeul Naţional Arheologic, dar şi alte zone de interes arheologic. • Grecia Centrală (exceptand regiunea Attic)

Delfi, cel mai cunoscut oracol al Antichităţii, se află aici, in inima Greciei. Masivul Pind (cu altitudinea maximă de 2637 - Vf Smolikas) străbate Grecia Centrală.


 • Macedonia

Macedonia este cea mai extinsă dintre cele 10 regiuni ale ţării. Este mărginită la sud de marea Egee şi de Thessalia, la est de partea vestică a Traciei, la vest de Epir şi la nord de Bulgaria, Albania şi de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia. In Macedonia se află şi statul monastic autonom al Muntelui Athos, precum şi Salonicul, vice-capitala nordică a Greciei. Relieful este destul de variat, avand in vedere că Macedonia de Vest şi Macedonia de Est sunt in general muntoase, cu excepţia unor văi fertile. Macedonia centrală include campia Salonicului, a doua ca mărime in Grecia.

 • Thessalia
  Thessalia ocupă aria central-superioară a Greciei Continentale. Ea include şi complexul insular al Sporadelor de Nord. Campia Thessaliei este inconjurată de caţiva munţi, dintre care cel mai cunoscut este Olimpul, cu varful cel mai inalt din Grecia (varful Mytikas, 2917m)

 • Peloponezul

Peloponezul reprezintă regiunea cea mai sudică a Greciei Continentale. Aici se află numeroase centre prestigioase ale Antichităţii, cum ar fi Micene, Sparta si Olimpia, leagănul Jocurilor Olimpice.

Tot aici se găseşte şi oraşul bizantin Mystras. Această regiune fertilă se bucură de un climat temperat, ideal pentru cultivarea măslinilor şi a viţei de vie.

 • Tracia

Această zonă reprezintă partea nord-estică a Greciei Continentale. La vest este separată de Macedonia prin raul Nestos. La est şi nord-vest raul Ebru o separă de Turcia, la nord munţii Rodopi o separă de Bulgaria, iar la sud este mărginită de mare. Climatul este moderat, cu influenţe mediteraneene şi continentale. Delta Ebrului, zonă propice din punct de vedere ecologic pentru mai multe specii rare, se constituie principala atracţie a regiunii.


 • Epirul

Epirul reprezintă partea nord-vestică a Greciei Continentale. In nord se invecinează cu Albania, iar in sud cu Grecia Centrală. Regiunea este aproape exclusiv muntoasă, masivul Pind constituindu-se in graniţa cu Macedonia si cu Thessalia.

Unul din podurile idilice din Empir

Principala atracţie, Parcul Naţional Vikos-Aoos, cu izvoare, cascade, rauri, sate pitoreşti şi păduri bogate, se află in zona de nord a Epirului.

 • Insulele Mării Egee

Arhipelagul mării Egee cuprinde sute de insule şi insuliţe. Majoritatea lor sunt muntoase sau deluroase şi beneficiază de un climat bland, specific arealului mediteranean. Iernile sunt blande, pe cand arşiţa verii este ostoită doar de brizele marine.
In ceea ce privşte regimul precipitaţiilor, regiunea insulară este cea mai aridă din intreaga Grecie, cele mai insemnate precipitaţii inregistrandu-se in Bazinul Egeei de Nord-Est şi in Dodecanez.


 • Creta

Creta este cea mai mare insulă grecească. In ceea ce priveşte relieful, insula nu are campii insemnate, fiind aproape exclusiv muntoasă.Trebuie adăugat faptul că sudul Cretei este cea mai călduroasă zonă a Greciei.

 • Insulele Ionice
 • Aceasta este cea mai puţin extinsă regiune a ţării. Se constituie din şapte insule principale imprăştiate de-a lungul coastei de vest.


  Zakynthos


  Au un climat bland, relativ umed, cu precipitaţii insemnate. Prin urmare, vegetaţia este bogată, imbinand elemente tropicale cu vechile păduri nord-europene.

  gloob

  tv online