duminică, 18 aprilie 2010

Delfi, cel mai mare sanctuar al Greciei Antice

Delphi Panorama

Delfi este un sat mic care trăieşte din turism. Are două străzi principale înţesate de restaurante, magazine şi hoteluri. Cu toate acestea acest sat mic este considerat „buricul lumii”, centrul universului. Acesta conţine un sit arheologic sublim. Turişti din lumea întreagă vin aici să admire acest sanctuar spectaculos.
Delfi vine din grecescul „delphos” însemnând „inimă”, „sân”

Delfi a trăit în epoca antică o răspândire religioasă şi morală considerabilă. Legenda povesteşte că primul sanctuar, numit Pytho, era păzit de un dragon oribil. Phyto teroriza oraşul. Într-o zi, Apolo, a slobozit doi vulturi în cele două extremităţi ale ţării. Când Apollon a ajuns la Delfi, l-a ucis pe Pytho, fiind condamnat să păzească trupele regelui Thessalia pentru a se purifica în urma acestui asasinat. Sanctuarul a fost dedicat zeului Apolo.

Datorită Pythiei, ( oracolul ), Delfi a avut un rol important în Grecia. Nu se lua nicio decizie fără ca acesta să fie consultat.
Două sanctuare magnifice

Delfi e compus din două sanctuare: cel în onoarea lui Apolo şi unul mai modest, rezervat Atenei Pronaia.

Situl de la Marmaria adăposteşte templul Atenei Pronaia, construit la sfârşitul secolului al VI-lea î.e.n. Lângă acest templu se află altarele Atenei şi al lui Zeus. Tot lângă acest templu se află unul din cele mai celebre monumente ale sit-ului, „tholos-ul” datând din 370 î.e.n. Tholos-ul este o construcţie circulară. Marmura sa este adusă din Atena. Acest edificiu este perfect.

Uriaşa sală de gimnastică din anul 330 î.e.n, servea drept teren de antrenament atleţilor care participau la Jocurile Pythice. Este cel mai mare complex sportiv din Grecia Antică. Astăzi se mai pot vedea stadionul destinat luptătorilor şi piscina rotundă.

Sanctuarul lui Apolo este un sit extraordinar. Deasupra se află teatrul. Acesta putea primi 5000 de spectatori. Grecii organizau aici sărbătorile delfice în cinstea lui Apollon.

Un stadion pentru sportivi

Datând din secolul III î.e.n. stadionul Delfi deţine o pistă cu o lungime de 178m şi o lăţime de 26m. Acesta se află pe cel mai înalt loc din oraş. De fapt, toate stadioanele din Antichitate erau construite pe terenuri înalte altfel spus, mai aproape de zei. Gradenele acestui stadion imens puteau primi 6500 de persoane. Acest stadion gigantic s-a conservat foarte bine. Pe acest stadion aveau loc jocurile phythice, competiţii sportive sau intelectuale.

Templul Pythiei

6 temple în cinstea zeului Apolo au fost ridicate de-a lungul timpului. Ruinele templului lui Apolo care se văd azi datează din secolul IV î.e.n. Acesta a fost construit, în urma unui incendiu, pe ruinele unui alt templu, mai vechi. Într-o sală din acest templu oficia Pythia. Pythia rostea prezicerile neclare şi interpretabile aşezată pe un trepied din bronz. Acest oracol era ales dintre tinerele fete frumoase şi încă caste. Apoi grecii au optat pentru femei în jur de 50 de ani îmbrăcate în tinere fete.

Această zonă oferă şi un spaţiu destul de mare pentru sporturi de iarnă, pe muntele Parnasius.
Se găsesc plaje la Itea, Kirra şi Galaxidi. Aici bogăţia ruinelor este împletită cu minunaţii munţi făcând din Delfi o importantă atracţie turistică.

Autor: Patcas Ramona

Delphi este un oras modern din Grecia. Delphi este localizat la poalele muntelui Mount Parnassus, langa Sanctuarul lui Apollo, locul Oracolului din Delphi din perioada antica. Din oras se poate ajunge in Atena cu masina in 2 h si jumatate. Orasul se bucura de un climat de tip mediteranean, cu veri insorite si uscate si cu ierni blande si ploiase. In perioada estivala, temperaturile sunt intre 17oC si 28oC. Atractia principala este situl arheologic Delphi. Acesta include Templul lui Apollo, Trezoreria Ateniana, Stadionul si Teatrul. Datand din secolul 6 i.Hr., aceste impresionante ramasite ale Greciei Antice ofera o incursiune de neuitat in timp. De asemenea in timpul iernii, orasul modern Delphi ofera turistilor partii de sky. Sporturile de iarna sunt foarte cautate in acest oras de la poalele muntilor. La 180 de km se gaseste cel mai apropiat aeroport: Aeroportul International El Venizelos, Atena.

O vizită la Delfi, templul zeului Apolo de la poalele Muntelui Parnas, din Grecia centrală, este obligatorie pentru oricine ajunge in ţara vechilor zei.

"Buricul pămăntului". Omphalos, in greaca veche. Piatra care reprezenta centrul lumii şi al universului era plasată in templul dedicat lui Apolo, din complexul religios de la Delfi. Zeul luminii şi al medicinei, considerat cel mai reprezentativ zeu al regimului diurn din panteonul grec, şi-a avut "sălaş" la Delfi incă din timpuri indepărtate. Ruinele care s-au păstrat pănă in ziua de azi datează din secolul

al VI-lea i.Hr. Iar "buricul pămăntului" poate fi văzut astăzi la muzeul deschis lăngă ruinele sanctuarului din Delphi. Muzeul adăposteşte opere de artă recuperate din situl dedicat zeului Apolo, fiind considerat unul dintre cele mai importante muzee despre arta antică in Grecia.

ORACOL. Pentru vechii greci, sanctuarul zeului luminii era considerat unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj. Legendara preoteasă a lui Apollo, Pythia, ale cărei viziuni despre viitor se spunea că erau transmise direct de zeu, a patronat oracolul din Delfi incepănd din secolul al VIII-lea i.Hr pănă in secolul al IV-lea d.Hr, avănd o extraordinară influenţă intr-o lume dominată in totalitate de bărbaţi. Preotesele care purtau titlul de Pythia erau deseori alese din familii de condiţie inaltă, fiind personaje erudite. Insă ca regulă, preoteasa care avea să rostească celor interesaţi profeţiile trimise de Apolo era selectată dintre preotesele care il slujeau pe zeu in templul său din Delfi.

Mască rituală impodobită cu decoraţiuni de aur, descoperită in ruinele templului de la Delfi. Aceasta este doar o piesă a colecţiei de bronzuri şi obiecte aurite recuperate din complexul de temple.

Statuie de tănăr (kouros), datănd din secolul

al VI-lea, i.Hr. Este reprezentativă pentru stilul dedalic, detaliile sale fiind extrem de precis şi rafinat tratate pentru o sculptură din această perioadă.

Cunoscute ca "gemenii din Argos", cele două statui, datănd din jurul anului 580 i.Hr., sunt reprezentative pentru perioada arhaică in sculptura antică greacă. Numele lor: Cleonis şi Biton.

Statuile de marmură descoperite in complexul de la Delfi sunt exemple extraordinare de sculptură din epoca clasică a artei greceşti. Unele lucrări sunt aproape intacte, fiind expuse in muzeul de lăngă temple.

"Conducătorul de care" este considerată una dintre cele mai importante piese din expoziţia permanentă a muzeului. Statuia, turnată in bronz, are detaliile anatomice lucrate cu un rafinament unic.

Sfinxul de la Naxos, datănd din 560 i.Hr., era suspendat in vărful unei coloane ionice şi păzea partea interioară, unde accesul era interzis, a sanctuarului lui Apolo, unde Pythia primea răspunsurile zeului.

gloob

tv online

Image and video hosting by TinyPic