Messene a fost un oras antic grecesc, capitala Messeniei, fondat de catre Epaminodas in 369 i.Hr., dupa batalia de la Leuctra si prima invazie thebana asupra Peloponesului. Astazi din orasul vechi nu se mai pastreaza decatsitul arheologic, un oras modern, cu 6693 de locuitori, fiind construit in apropiere.
Messene a fost construit de catre armatele thebane si argivene si de messenienii exilati, care au fost invitati sa se reintoarca in oras si sa infiinteze un stat independent, sub conducere spartana. Locul a fost ales de catre regele Epaminodas, pe versantul vestic al muntelui care domina campia Messeniei si are doua varfuri mai importante – Ithome si Eua. Cel din urma a fost folosit drept acropolele orasului, fiind inclus in acelasi sistem de fortificatii ca orasul de jos.
Orasul antic Messene cuprindea temple si statui, izvoare termale, o piata si un gymnasium, un loc pentru infaptuirea sacrificiilor, mormantul eroului Aristomenes si templul lui Zeus Ithomatas, cu o statuie realizata de celebrul sculptor Ageldas. Dar ceea ce trezea admiratia intregii lumi antice era lungimea si grosimea fortificatiilor, care le depaseau pe toate cele din lumea antica. Din intregul zid, cu o lungime totala de 8 km, se mai pastreaza cateva portiuni in partea de nord, nord-vest. Zidul era flancat de turnuri inalte de 9m, dispuse la intervale neregulate. Dintre portile de intrare in cetate, numai doua au fost localizate exact, cea estica sau laconiana si cea nordica sau arcadiana. Celelalte cladiri care pot fi identificate dintre ruine sunt: teatrul, stadionul, camera de consiliu sau Bouleuterion si propyleum din agora, iar pe versantul muntelui se gasesc fundatiile unui mic templu, probabil inchinat lui Artemis Laphria.
Messene a ramas un oras foarte important si pe timpul ocupatiei romane, dar nu si in evul mediu cand aproape i s-a pierdut urma. Prezentul oras Messini a fost construit la 2.5 km distanta de situl arheologic unde se conserva orasul antic. Este o suburbie a orasului Kalamata si nu mai este capitala Messeniei.