IN VARF DE MUNTE.
Grecii sunt un popor credincios, astfel ca au construit lacasuri ale Domnului pretutindeni. Bisericile si manastirile din Pelopones sunt parca altfel: frumoase, luminoase, sobre, dar vesele in acelasi timp datorita caramizilor rosii sau zidurilor albe alintate de soare. Chiar daca nu este atat de cunoscuta, Manastirea Elona este una dintre cele mai interesante din Pelopones. Micul lacas se afla la 25 de kilometri de Leonidio, in estul peninsulei, pe un versant abrupt al Muntelui Parnonas. Mica manastire impresioneaza prin locatia sa, fiind construita la 650 de metri altitudine, in peretele stancos. Stabilita in acest loc pe la 1.300 inainte de Hristos, bisericuta a avut o istorie zbuciumata. Legenda spune ca numele vine de la satul Elos, ai carui locuitori au fost nevoiti sa fuga din calea atacatorilor, luand cu ei si icoana Fecioarei Maria, ascunzand-o in locul unde se afla acum manastirea. Exista si o alta legenda, potrivit careia niste pastori au gasit icoana pe stanca, locul fiind luminat de o candela. Pe acest loc, doi calugari au ridicat o mica manastire cu doua chilii, care a fost extinsa mai tarziu. Lacasul si-a castigat faima de centru spiritual, fiind un simbol al sperantei mai ales in timpul ocupatiei turcesti. Aceasta a fost distrusa insa de turci si calugarii ucisi. A fost refacuta mai tarziu, iar pe la 1800 a fost construit si un drum catre lacas. In prezent este o manastire de maicute, iar biserica adaposteste vechea icoana a Maicii Domnului, despre care se spune ca este facatoare de minuni.
CEL MAI MARE POD SUSPENDAT PE CABLURI
O minune a ingineriei moderne este podul de la Patras – Rion-Antirion – care leaga peninsula Pelopones de continent. Considerat cel mai mare pod suspendat pe cabluri din lume, cu o lungime de 2.252 de metri, acesta este rezultatul unor lucrari desfasurate pe parcursul a sapte ani. Podul, a carui constructie s-a finalizat in 2004, are patru piloni si o deschidere de 560 de metri. Pilonii se ridica de la 25 la 45 de metri deasupra marii, iar varfurile acestora se ridica la 160 de metri deasupra marii. Timpul de traversare a golfului Corint s-a redus astfel de la 45 de minute la numai 5 minute. In prezent, circa 10.000 de vehicule trec zilnic pe pod.
MONUMENT SFANT
In partea centrala a Peloponesului, la 10 kilometri de orasul Tripoli, se afla un monument mai putin cunoscut, dar impresionant. In mijlocul unei campii, foarte aproape de ruinele de la Mantineia, se ridica o bisericuta ciudata: Agia Foteini (foto). Construit de un arhitect in anii ’70, lacasul imbina mai multe stiluri arhitecturale, elemente vechi din arta greaca cu elemente de inspiratie bizantina. Se spune ca artistul a incercat sa cristalizeze istoria arhitecturala a regiunii, din Antichitate pana in prezent. Ca simplu turist, ramai uimit cand privesti combinatia de stiluri, pagoda, coloanele, arcadele, imbinate cu truda, dar si cu dragoste. Biserica, unde in prezent se oficiaza casatorii si botezuri, este o incercare de a impleti vechiul spirit grec cu lumea bizantina, de a gasi armonia dintre lumea exterioara si cea spirituala. In interior lacasul este simplu. Icoanele pictate pe perete il infatiseaza pe Iisus poate altfel decat ne-am obisnuit sa il vedem, asa cum l-a vazut artistul: mai aproape de noi. Chipurile sfintilor, al Maicii Domnului si al Mantuitorului sunt pictate cu multa dragoste, sentiment ce transpare dincolo de piatra, materialul-suport. Pardoseala bisericii este acoperita cu un mozaic realizat din pietre mici, construit cu migala. Cei care vin aici raman impresionati de ideea artistului si de atentia si dragostea cu care a fost construit lacasul. Monumentul apartine unei societati din Mantineia, cea care a ales si numele bisericii.
RUINELE DE LA EPIDAVROS
Un alt loc minunat din Pelopones il reprezinta ruinele de la Epidavros, cu sanctuarul lui Asclepios. Situat in apropierea tarmului marii, inconjurat de munti, sanctuarul reprezenta in antichitate un loc de pelerinaj pentru bolnavii din toate colturile lumii grecesti. Aici se afla renumitul teatru antic, cu cele 16.000 de locuri pe gradenele de piatra si o acustica excelenta, unde se tin spectacole si astazi. Tot aici se afla si Tolosul, o constructie circulara ridicata in perioada 360-330 inainte de Hristos, de catre arhitectul Policlet cel Tanar.